Juniböcker.

Hei, från Island! Här kommer junis bokskörd, som pga. sommarkurs på Island är lite kortare än vad en sommarskörd brukar vara. However, här är de senaste guldkornen.

Så jävla kallt (2019) av Lova Lakso är en ungdomsroman om kylan i Norr, om att längta bort och om att fly missär och död. Berättelsen driver framåt i tillräckligt hård takt medan läsaren erbjuds ett lättillgängligt djup. Där till får en information om att leva på 0 euro och överleva i snödrivorna. 5/5.

Och hjärtat, det var mitt (2018) av Sara Ehnholm Hielm är en bok om böcker, en bok om att skriva en bok, en bok om framställningen av böcker. Den är ankdammig, världsligt, navelskådande och meta. Jag trodde att den skulle vara för nischad för att jag skulle orka mej genom den. Men Ehnholm Hielm trollbinder en från sida ett. Jag läste den i två sittningar och gick runt i dess dimma i några dagar efteråt, wow ändå. 5/5.

Förlåten (2018) av Agnes Lidbeck handlar om två syskon som måste närma varandra efter en lång stund eftersom pappan har dött. Vi får veta vad Maria tycker om Ellen och vad Ellen tycker om Maria. De kan varandra utan och innan och vet exakt var alla knappar sitter. Som självklara inslag i en berättelse från 2018 finns alkolholism, landsbygd och incest. Vad är grejen med incest i varje familjeberättelse från 2018 och 2019? 4,5/5.

Bergsklättraren (2019) av Karin Erlandsson är tredje delen i serien Legenden om ögonstenen och självfallet är denna lika spännande och omvälvande som de två tidigare delarna. Under läsningen känner jag fysiskt hur berg tycker mot min kropp och jag måste lägga ifrån mej boken ibland för att känslan blir för stark. Jag trodde att mitt värsta dödsscenario var att drunkna men nu vet jag att fastna mellan två klippväggar långt inne i en becksvart grotta toppar den listan. Eller nej, att dö i en undervattensgrotta nappar nog första platsen. 5/5.

Brave face (2019) av Shaun David Hutchinson är en autobiografi om att växa upp och inse att en är homo under 90-talet, om att lida av mental ohälsa och om hur stereotypier leder till autoförtyck (?). Till skillnad från många andra queer uppväxtberättelsen är denna verkligt bra skriven och uppläst. Läs eller lyssna! 5/5.

Rosenregimen (2018) av Elin Bengtsson. Okej, jag hann bränna av fyra böcker medan jag låg hemma och var sjuk i Reykjavik så de blev lite fler böcker än väntat. Rosenregimen är precis som Bengtssons andra ungdomsromaner fantastisk. I den här berättelsen får vi kräva ner oss i sömmarna på ett förhållanden mellan två 20-någonting kvinnor. Det är ett spel med språk, känsla och realtitet. Äh, den är svår att sammanfatta eller prata om, bara läs. 5/5.

Vi for upp med mor (2019) av Karin Smirnoff är fortsättningen på Jag for ner till bror (2018). Vi fortsätter följa Jaana Kippo genom nutida och dåtida missär i ett litet ruralt samhälle. Brorn går med i en religiös sekt, de hittar (?) ett barn och den enda absurda tillbakablicken leder till ett absurd incident i nutiden. Eftersom jag lyssnade på den här boken så måste jag medge att jag emellanåt tappade den röda tråden pga. sömnfunktionen. Men utöver det så är den väldigt rörande och skickligt skriven. 4,5/5.

Little gay Reykjavik - queer history and anecdotes (2018) av Guðjón Ragnar Jónasson är en mycket kort och personlig överblick över QueerIsland. A psa, islänningarna va homo också innan 2000-talet. Jag tror att den engelska översättningen drar ner den litterära delen rejält men innehållsmässigt så håller den! 3,5/5.

Tripprapporter (2016) av Tone Schunnesson är jaa, svårfångad? Bra! men svårbeskriven. Efter läsningen känner en sej lätt drogpåverkad och ledsen och upplyft och överrumplad. Vad är tripprapporterna egentlien? Ingen vet, eller? 4/5.

He va he.

09.07.2019 kl. 13:58

Majböcker.

Vårens sista bokmånad, here we go.

Normal people (2018) av Sally Rooneys är *den andra boken* efter debuten Samtal med vänner och denna är precis lika bra om inte bättre än Samtal med vänner. Det är svårt att sammanfatta eller beskriva berättelsen, men det handlar om två individers väg och förhållande från high school till unviersity. Det handlar om klass, bildning och trauman. Under läsningen får jag throwbacks till min läsning av A Little Life, kanske för att jag läser den under VM-finalen i hockey, kanske för att den intellektuella eliten känns ibland så absurd att det blir skrattretande. Hur som helst är det en minnesvärd läsning. 5/5.

Scott Pilgrim nr. 1-6 (2004-2010) av Bryan Lee O'Malley är en serieserie. Lol, nej men grafisk romaner som bildar en serie. Dessa blev jag påtvingade av Stella med uppmaningen om att läsa dem först och så kan vi se filmen sen. Vi följer Scott Pilgrim som får en ny flickvän vars ondskefulla ex han måste slåss mot. Det blandas vanligt tonårs-/ung vuxenliv med fantasy/ninjagenre (?) Böckerna är fyllda med nedbrytande av den fjärde väggen och en rak dialog med läsaren, allt med en stor nypa humor. Jag önskar att jag hade fått läsa dessa när jag själv var 16 år (de flesta karaktärerena är dock ca 24 år, men en läser väl oftast om karaktärer som är några år ålder än en själv). 5/5.

En bur av guld (2019) av Camilla Läckberg är den senaste romanen av Sveriges mest framgångsrika författare just nu (?) Vad jag har förstått så är En bur av guld den första boken som avviker från Läckbergs vanliga genre kriminaldeckare (?) Det är ett storslaget drama med kvinnlig hämd som huvudkärna. Berättelsen rusar fram med en väldig intensitet, vilket gjorde att det var nästintill omöjligt att trycka på paus-knappen. 5/5.

Kärlekens antarktis (2018) av Sara Stridsberg följer en kvinnas, en familj, ja kanske till och med en samhällsklass gång mot det ofrånkomliga. Prosa griper tag i en på ett hjärtskärande sätt och en förstår, en känner smärtan. Det här var den första boken av Sara Stidsberg som jag läst och det kommer nog bli flera. 5/5.

Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna (2018) av Soki Choi är en genomgång och agrumentation till varför människan borde börja tänka på sina tarmbakterier. Den populärvetenkapliga genren är övertygande i sin stil vilket gör att the message verkar lite väl preachy. Men genomgången av de nyaste studierna på området är i sej själva facinerade så det blir väl att starta upp en kimchifabrik inom kort. 4/5.

Quiet: the power of introverts in a world that can't stop talking (2012) av Susan Cain är en personlig genomgång av studier, förhållningssätt och tankar om vad som formar oss som människor. Speciellt fokus ligger på den kanske något extrema introvert-extrovert-skalan. Som med alla andra populärvetenskapliga böcker är även den här lite preachy (se titeln), men bortsett från den aspekten lärde jag mej mycket om psykologins hypoteser och förklaringar till varför vi ens pratar om introversion och extroversion. 4/5.

He va he.

31.05.2019 kl. 14:00

Aprilböcker.

Wepwop, jag har officiellt lejdon av dehär inläggen och böcker överlag. Trots detta blev det en del aprilböcker, främst pga. den aktuella litteraturkurs jag går just nu.

Pax-serien: Nidstången, Grimmen, Mylingen av Åsa Larsson och Ingela Korsell (2014-2015). Efter hårda påtryckningar av min kusin att läsa Pax-serien gav jag den en chans efter att jag hittade den på Storytel och böckerna var ynka 2 timmar långa. Pax-serien är en mytisk/fantastisk spänningsberättelse placerad i nutida Mariefred. Tempot är högt, stil och innehåll är anpassat till lågstadiebarn men inslagen av rätt så rå realism höjer serien ett steg. En jämförelsepunkt kunde vara Vargbröder-serien, fast i en kortare och mer lättläst version. 3/5.

Små eldar överallt (2019) av Celeste Ng var möjligtvis månadens höjdpunkt var gäller läsupplevelser. Vi följer två familjer från två olika klasskikt. Den rika perfekta familjen och konstnärsmamman och hennes dotter. Det är familjedrama och en djup klasskildring när det är som bäst. 5/5.

Grejen med saker (2019) av Helena von Zweigbergk och Cilla Ramnek är en personlig men samtidigt en kulturanalys av våra grejer. Vilka grejer äger vi och varför, varifrån kommer de och hur ordnar vi dem i våra hem? Boken är både visuellt fint utformad och det fotoprojekt som vävs in ger boken en starkt effekt. Grejen med saker fungerar lite som en kommentar till Marie Kondo utan att varken ställa sej på motsatt sidan eller på samma sida. 4/5.

Sant, falskt eller mittemellan? (2018) av Emma Frans är en till liten faktafylld bok om vanligt förekommande myter om, ja, allt. Det jag tar med mej från läsningen är att det finns en relevant orsak till varför jag nyser varje gång jag ser solsken. Mer än så kommer jag inte ihåg från läsningen, men boken kan fungera som upplysning om diverse fun facts och som conversation starters. 4/5.

The rapture (2009) av Liz Jensen är den första i ledet av månadens kurslitteratur. En psykotisk flicka verkar kunna förutspå och framkalla naturkatastrofer i ett allt varmare klimat. Berättelsen och stilen är verkligen inget jag vanligtvis skulle läsa. Men när det är en tredjedel av boken kvar fastnar jag ändå för de komplexa karaktärsbildningarna och själfallet för hur det ska gå för moder jord. 3/5.

De hemlösas stad (2011) av Annika Luther började jag läsa förra våren och den blev avslutad nu i och med att den dök upp på en till kurslista. Vi får ta del av ett tudelat Finland: Jyväskylä som är det civilicerade övervakningssamhället och Helsinki som ligger under vatten och inhyser klimatflyktningar. Den är möjligen en aning trög, speciellt för att tillhöra kategorin ungdomsroman, men konceptet är så pass iögonfallande att den håller hela vägen igenom. 4/5.

Solar (2010) av Ian McEwan följer en av de mest osympatiska huvudkaraktärerna jag har följt. En nobelprisvinnare försöker ta fram alternativa energilösningar. Där på kuppen sker mord, våldtäkter, stölder, lögner och en jävla stor drös av misogyni. Fun, fun, fun. 2/5.

Fallvatten (2012) av Mikael Niemi är en skildring av älvens översvämning. Precis som älvens rasande framfart rusar även berättelsen framåt i en hiskelig takt. Vi får följa ett flertal karaktärer som alla mer eller mindre framställs som mediokra eller vidriga människor, vilket väl är en realistisk framställning av oss. Jag slukade boken i ett, dels för karaktärerna, för älven och för evakuering, hur ska det sluta? 4/5.

He va he, vi hörs om 15 dygn igen.

13.05.2019 kl. 11:30

Marsböcker.

Hej på er! Mars rusade förbi medan jag stod bredvid och skrek äh. Tydligen hade jag Nextory i öronen medan jag skrek för några böcker blev ändå lästa/lyssnade på.

Jag for ner till bror (2018) av Karin Smirnoff. Är en av de alla berättelser om söndriga människor uppe i norr eller ute på landet. Om sådana som återvänder, om sådana som aldrig for bort. Detta verkar vara en pågående trend och därför var Jag for ner till bror den femte boken som innehöll incest och andra destruktiva familje- och kärleksrelationer jag läst inom loppet av 2 månader. Ändå är det språket och själva romanbygget som imponerar mej genom lyssningen fastän jag hade lejdon på själva storyn. 3,5/5.

Haggan (2019) av Aase Berg har en jävla fart och ett driv genom texten som jag saknat den senaste tiden. Det är ett manifest, det är en uppgörelse och den är såväl privat som politiskt. Haggan är arg och det är hon med all rätta. Den hade en sån fart att jag lyssnade ut den på en dag och det händer inte ofta med böcker som är över 5 timmar långa. 5/5.

Nora eller brinn Oslo brinn (2018) av Johanna Frid är en debutroman som påminner om Normal people fast i en skandinavisk tappning. Det finns inslag av danska och norska vilket jag älskade eftersom jag lyssnade på ljudboksversionen. Det är även en fin sammanvävning av hur det är att leva med endometrios och svartsjukedrama. Jag skulle dock ha föredragit endast en endometriosdelen och en fördjupning av denna. 4/5.

Peach (2018) av Emma Glass är, jag vad är den? En omvälvande poetisk berättelse som inte går att parafrasera. Jävlar ändå vilken debut. 5/5.

Jag lämnar ekorrhjulet: ett liv utan lönearbete (2019) av Åsa Axelsson är en beskrivning och en handbok i hur en barnfamilj kan överleva på en lön när ena föräldern blir utmattad. Sparande av pengar som är en stor del av och själva drivet i boken är kittlande. Men jag förstår varför boken varit så kontroversiell. Är det inte en kvinnofälla? Vem har en bakgård att odla alla sina grödor på? Kollapsar inte ekonomin om att alla levde såhär? Jag tycker dock att den är värd en läsning om en intresserar sej för privatekonomi och levnadssituationer. 4/5.

Queer: A Grafic History (2016) av Meg-John Barker är en genomgång av queerteorins(ernas) historia, vågor, perspektiv och nuläge. Boken är gjord i form av ett seriealbum vilket gör läsningen roligare och självfallet lättare att processa när en får para ihop bild och text. All populärvetenskap borde skrivas enligt detta format, nästan. 5/5.

Larmrapporten (2017) av Emma Frans är en till populärvetenskaplig bok, denna gång om källkritik och vetenskaplig praxis. Eftersom jag redan gått x-antal kurser i vetenskapligt skrivande och utövande vet jag inte varför denna bok tilltalade mej. Har jag inte fått nog? Kanske var det tilltalet till *den vanliga människan* som lockade mej. Läsningen var lätt och innehållet relevant. Så läs om du vill lära dej mer om forskning och källkritik. 5/5.

Det växer (2015) av Julia Hansen handlar om en ung kvinnas liv i Stockholm. Ett foster börjar växa, pengarna tar slut, snubben är en skitstövel och skammen tycker på. Det är ett välgjutet seriealbum. 4/5.

Girls just wanna have fun(damentals rights) (2018) av Jessica Hallbäck är en samling av och en utökning av Hallbäcks offentliga aktivistiska konst i form av slagord i Stockholms tunnelbana skriva på reklamaffischer. Mest gillade jag den inledande delen om film och TV, de senare delarna har jag redan sett på Hallbäck IG-konto, så att... Budskapet är åtminstone viktigt! 3,5/5.

Olivia för alltid (2019) av Julia Wickholm är en finlandssvensk ungdomsroman och även Wickholms debut! Jag råkade läsa några recensioner innan jag började läsa och var därför medveten om vilken kritik som väckts. Så under läsningen blev jag positivt överraskad. Olivia rymmer igen för att hitta sina biologiska föräldrar och hittar någonting helt annat, nämnligen ett klasspespektiv. Olivias liv i det omhändertagande kollektivet som hon bor i medan hon är på rymmen påminner mycket om vissa partier i Ormbunkslandet. 4/5.

Patriarkatet får inte festa med oss (2019) av Emma Knyckare är en dokumentation av hur gör en festival, hur en bemöter ett enormt motstånd och medhåll. Som en älskare av behind the scenes-grejer gottade jag ner mej i sponsorskap, sladdar, säkerhetsplaner och övrigt. Dessutom fungerar boken som en fin coffee table book. 5/5.

Kärlekens tunga (2018) av Anna Åhlund stötte jag på i stadsbiblioteket och tyckte att pärmen såg on brand ut och det var den. En snabbläst, till en början komisk tematik som snabbt övergår till en sorglig berättelse. I was bamboozled. 3,5/5.

He va he. Vi ses i april.

25.03.2019 kl. 10:29

Februariböcker.

Hej, här är jag som sist i världen kom överens med tanken på att ljud- och eböcker verkligen är någonting att ha. Speciellt om en vill läsa böcker som är omöjliga att få tag på i bibban och som plånboken inte tillåter att köpas. Så Nextory I am your bitch, you're welcome.

Välkommen till din psykos (2012) av Nanna Johansson. Här har vi ju mer eller mindre ett studium av Nanna Johanssons verksamma tid som serietecknare. Alla tre böcker består av blandade tekniker, vilka mest består av urklipp och påteckande element. Vad gäller Välkommen till din psykos var det den jag gillade minst. 3/5.

Fulheten (2009) av Nanna Johansson. Både Fulheten och Hur man botar en feminist är mer träffsäkra i sin komik och stilsäkerhet. Bortsett från det var dessa ändå serieböcker som faller i glömska och blurras med andra vita svenska feministers berättelser om patriarkatet, det mentala tillståndet och kroppen groteska varande. 3,5/5.

Hur man botar en feminist (2013) av Nanna Johansson. 4/5.

Ett jävla solsken - en biografi om Ester Blenda Nordström (2017) av Fatima Bremmer var en av de första ljudböckerna jag verkligen tog med igenom utan någon märkbar smärta. Som alla andra sa redan för två år sedan, Ett jävla solsken är den enda fiktionaliserade biografin en behöver läsa. Den är skriven på ett medryckande sätt och berättselsen är värd en plats i åtminstone den svenska litteraturens kanon. 5/5.

Slutet (2018) av Mats Strandberg är väl Mats första självständiga YA bok efter Cirkeln-triologin som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. I berättelsen är apokalypsen nära och vi får en närstudie i vilka val och tankar 17-åringar måste göra och genomgå när döden flåsar en i nacken. Slutet är intrigdriven och uppslukande men jag kan inget annat än jämföra den med Bergmark Elfgrens Norra Latin och konstatera att den ändå vinner med stor marginal. Slutet känns lite för platt och klycshig för att höja sej till en nivå där det finns annat än ett saftigt upplägg. 4/5.

Moxie - dags att slå tillbaka! (2017) av Jennifer Mathieu är en amerikansk feministisk ungdomsbok. Vi får följa en high school studerandes *uppvaknande* i en liten by någonstans i Texas. Nu vet jag inte om det är översättningen som gör att berättelsen verkar klyschig och on the nose eller om orginalet också är lika platt. Men jag tänker att den ändå är en viktig bok för unga personer idag, eller är unga idag smartare än det här? idk, 3/5.

Alltid fucka upp (2018) av Moa Romanova är en estetisk dröm, färgerna och linjerna är ren ögonmat, lol. Den här serieromanen känns också på en annan nivå än alla de som flyger under radarn och avverkas lätt. Här har vi något mer som står på Bim Erikssons/Liv Strömqvists nivå, något mycket minnesvärt. 5/5.

Feministfällan (2018) av Nina Åkestam är vad jag skulle kalla en längre essä i stil med Bad feminist. Det är en diskussion om feminismen problem och ståndpunkter idag, vad vi gör, vad vi borde göra och vad vi verkligen inte ska göra. Förslagen och analyserna som ställs fram är relevanta och innovativa, de sätter fart på den annars stagnerade diskussionen. Dock faller Åkestam ner i den klassiska fällan: x är irrelevant, gör y istället. Vilket är en förklaringsmodell som kritiserats av feminister, dock förstår jag att den modellen är ofrånkomlig när en vill kritisera och föreslå nya metoder. Jaja, läs ba läs. 5/5.

Gråleken (2019) av Maria Sveland är som en blandning av Pappaklausulen, Jag som var så rolig att dricka vin med och Arv och miljö. Jag läste någonstans att Gråleken ska fungera som svar på Fröken Julie, och det kanske den gör. Den moderna nämnaren är en fucked up dude som till en början verkar vara "snäll och trevlig", senare framkommer det att så är inte fallet. Språkligt är Gråleken inget mästerverk och den lilla spökparentesen känns krystad, men historien håller väl som moralisk kompass och som ett dokument över den samtida kärnfamiljen. 3/5.

Bögtjejen (2018) av Aleksa Lundström är en berättelse om författarens upplevelser av att vara queer i 90-talets Stockholm. Berättelsen är självfallet viktig, omvälvande och berörande. Aleksa lyckas också med att förmedla historien utan att tumma allt för mycket på den litterära kvaliteten. 4/5.

Psycho girl (2018) av Agnes Jakobsson kan lätt liknas vid Lunchbox både i stil och i innehåll. Det är en hjärtskärande historia om hur ologisk och beroendeframkallande en förälskelse kan vara, speciellt när maktpositioner missbrukas. Psycho girl övertygar också läsaren om att hen får ta del av en genuin bild av hur det är att vara 20-någonting i Stockholm 2019. Än en gång får det konstateras att dudes är sämst, objektivt sämst. 5/5.

He va he.

25.02.2019 kl. 13:25

Sweden, baby!

Vi var i Stockholm för att se Billie Eilish. Vi filmade spektaklet för att minnas och för att få dela med oss. Så här kommer vår något långa vlog, enjoy!

 

21.02.2019 kl. 13:23

Borgå.

Nuförtiden använder jag tydligen bloggen som ett öppet fotoalbum, om så är fallet, här kommer en drös med bilder från Borgå. Daterade 4-6.1.2019.

First up, Oodi.

Entusiasmen var, hög?

Second up, Kiasma.

Third up, gamla stan, Borgå.

Fourth up, Borgåskogen.

Fifth up, bild med domkyrkan, barely visible.

He va he.

05.02.2019 kl. 08:17

Ett nytt år.

Här är bilder från nyåret som egentligen skulle postas ja, efter nyåret men här är vi nu och det är februari. Så från oss alla, till er alla, ett riktigt gott nytt år. Och jag hoppas att janauri har snäll med dej.

@kokkola

w/ bae

gruppdynamiken

He va he.

04.02.2019 kl. 08:16

Januariböcker.

People vi är i tid! Eller jag är åtminstone i tid och ni har ingen påverkan eller inverkan på det. Jaunariböckerna var inte många men de som lästes lämnade ett avtryck.

Det händer nu (2010) av Sofia Nordin var ett boktips av Stella. Det är en tweenbok om hur det är att bli kär i sin bästa kompis och vad det innebär att mittiallt vara skolans lesbian. Den är känslosam och livsviktig, som alla böcker för högstadieåldern bör vara. 4/5.

Gonattsagor för rebelltjejer 2 (2018) av Elena Favilli & Francesca Cavallo är den andra delen av bokserien rebelltjejer. Den är precis som den första ett lexikon av tjejer som gjort ett intryck på sin omvärld. Den är peppande och rörande men får mej stundvis att känna mej värdelös eftersom tjejernas framgångar verkar gudalika. Hur som helst är det ett uppslag i vad det betyder att vara annorlunda och modig. Dessutom är illustrationerna fantastiska. 4/5.

Arv och miljö (2016) av Vigdis Hjorth inleds med ett bråk över ett arv och slutar med det mest oväntade. Vi får följa en brusten familj där sanningen långsamt sipprar ut. Det är både spännande, hjärtskärnade och välskrivet. 5/5.

Jag som var så rolig att dricka vin med - rapport från ett år som nykter alkoholist (2019) av Rebecka Åhlund. Titeln informerar precis om vad det handlar om. Berättelsen är genomtänk och reflekterade men precis så dömande och preachy som en kan vänta sej. 4/5.

Hunger - historien om (min) kropp (2017) av Roxane Gay är en viktig självbiografisk berättelse. Fastän hela kulturlandskapet verkar hata självbiografier är denna ändå en som tagits emot med öppna armar. Gay berättar sin egen kroppshistoria genom att samtidigt knyta an till världen runtomkring och göra inlägg i aktuella debatter. Den är mycket läsvärd, läs den efter att du läst Bad feminist av Gay. 5/5.

He va he.

03.02.2019 kl. 12:57

En jul av katter.

Istället för att göra nån traditionell uppräkning av vad jag gjort under julledigheten tänkte jag föreviga ett par av många kattbilder jag samlat på mej under Vasavistelsen. Enjoy.

Först och främst kan jag presentera kampen om kontorsstolen. Det pågår en ständig maktkamp mellan människa och katter vad gäller denna ganska så obetydliga stol. Vilket syns tydligt i Leias uppretade blick, vilken i och för sej syns på varje bild av henne p.g.a. arg katt.

Julkatter i andra stolar. Mycket festligt. Mindre festligt var deras provokationer gentemot julgranen.

Blomätande och skåpkrypande katter. Juldukarna och -gardinerna var mer vita än röda så att säga.

Avslutningsvis ett face som säger att om jag inte avlägsnar mej från kontorsstolen inom kort kommer klor att viftas och fräs kommer att utropas. Just a warning.

He va he.

14.01.2019 kl. 14:12

Decemberböcker.

December var snällhetens månad i bokväg. Alla böcker blev konsumerade under jullovet och det blev mest lättillgängliga berättelser.

Mig blir du snart kär i (2010) - Nanna Johansson. Alla grafiska romaner/album/samlingar njöt jag av något otroligt efter en längre paus från just den här genren. Det verkar vara allt eller inget som gäller för den här typen av litteratur. Men eftersom jag läste alla i ett långt streck i stadsbiblioteket minns jag ca noll av varje individuella verk. 

Blixt från oklar himmel (2017) - Sara Granér. Därför kör jag på en allmän tanke om att dessa böcker är viktiga, både visuellt och tematiskt. Det känns som böcker för mej, böcker om mej, böcker som lever med mej. Vem denna jag är? Kanske en ung överlevande person 2019? 

Livet, ditt as (2018) - Nina Hemmingsson. Nina Hemmingsson är förstås i en kategori för sej. Härregud sådana träffsäkra och känslomässiga bildhelheter. 5/5.

Homeparty med Gudrun (2016) - Gudrun Schyrman & Ellen Ekman. Uppskattade verkligen insynen i en del av den svenska politiken, speciellt när det presenterades med Ellen Ekmans illustrationer. 5/5.

Naturlig skönhet (2017) - Nanna Johansson. Dessa två fortsätter på samma strömning och linje, en tackar en tackar.

Måste carpa (2017) - Lisa Ewald.

Allt jag inte sa (2017) - Yrsa Walldén. På någon vänster fick jag syn på Flickvänsmaterial via IG och blev intresserad av en för mej okänd svensk ungdomsförfattare. Eftersom det sedan länge är en av mina favoritgenrer kunde jag inget annat än älskar Allt jag inte sa. Det är en coming of age berättelse med queer tematik. Den känns kanske liiiite för barnslig för att kretsa kring en person som börjar universitetet men hej, en hjärtskärande ung romans är ändå alltid välkommen. 4/5.

Flickvänsmaterial (2018) - Yrsa Walldén. Flickvänsmaterialet är Walldéns andra roman och här märks det verkligen att berättandet har blivit skarpare och mer självsäkert. Det är inte bara den fina pärmbilden illustrerad av Bim Eriksson som gör boken värd en läsning utan även berättelsen om en dekadent queer ungdomssommar lämnar ett intryck. Den är dramatisk, humoristisk, angstig och fängslande på det sättet som en ungdomsroman bör vara. 5/5.

 

08.01.2019 kl. 14:36

Novemberböcker.

Här är vi nu och redogör för novemberböcker i januari. Vad kan en göra annat än sätta igång?

Pappaklausulen (2018) av Jonas Hassen Khemiri. Är självfallet ett mästerverk, kan en påstå något annat om Khemiris böcker? Det är familjeproblem ur många olika perspektiv, det gör ont, det missförstås och alla försöker bara överleva. Karaktärerna är otroligt störande och men väldigt runda. 5/5.

Mamma november (2018) av Peter Sandström. Sandström är väl svenskfinlands golden boy, och en mer rimlig version av Kjell Westö och därför älskar vi honom. Språket är något utöver det normala och historierna är både sällsamma och storslagna på samma gång. 5/5.

Rich boy (2018) av Caroline Ringskog Ferrada-Noli. En generationroman som är mer än en dammig berättelse om svält, död och Amirikafarare. Rich boy är kvinnornas berättelse om så mycket förtryck, sorg och psyke. 5/5.

Under bokmässan nappade jag åt mej några nummer av Poster stories. Soffgruppen av Axel Åhman var humoristisk och medryckande. Den lämnade tydligen ett stort intryck eftersom jag återkommer till den flera gånger i veckan. Nuförtiden är jag även rädd för divansoffor, tro det eller ej. 5/5. Milröks innehåll och intryck har jag tyvärr glömt bort nu så här två månader senare.

He va he.

08.01.2019 kl. 11:35

Novemberväder.

Det är november nu.

Det är november nu och alla pratar om - det kalla vädret. De mörka kvällarna. Att det är november. Att allt går så snabbt. Det är november nu och alla pratar om väder och dagar. Det är november nu och vi pratar om väder och den senaste skandalen och katastrofen.

Det är november nu och bloggverktyget vägrar ladda upp bilder rätt väg och i rätt storlek. Bara föreställ er att där finns kex framför träd i samma kulörer.

11.11.2018 kl. 14:14

Oktoberböcker.

Notera att jag är nästan i tid med inlägget den här månaden.

Bruna flickor (2018) av Koko Hubara. De bruna flickorna i Finland finns, de existerar och här kommer kritiken och perspektivet. Bruna flickor är en essäsamling, en berättelse och många analyser. Den är översatt från finska och jag undrar om det är just därför läsningen inte flyter på så lätt som jag skulle vilja. Något är lite off, vi skyller på översättningen. 3/5.

Överlevnadshandbok för finlandssvenskar (2018) av Alfred Backa. Är du finlandssvensk? Då kommer du läsa denna och fnissa till vid ett och annat ställe. Överlevnadshandbok för finlandssvenskar är en coffee table book i extremt litet format. Den är självfallet briljant både i text och bild pga skaparna Backa-powercouple-Portin. Under läsningen kände jag prestationsskammen komma krypande, det här inte en bok som bidrar till min Bildning och Kunskap. Men fan ändå, den är ju underhållande. 5/5.

Betinkan (2018) av Sabine Forsblom. Vi befinner oss på 70-talet i flickrummet i östra Nyland och jag fattar noll. Jag tragglade mej genom ca 70 sidor och gav upp. Jag fattar att boken är av värde och jag njuter stundvis, men motståndet är för stort för att jag ska orka kämpa mej vidare. Jag övervägde att skriva om en bok jag inte läst pärm till pärm, men om den lämnas bort så försvinner det som ändå går att säga efter 70 sidor. Mje. 2/5.

Lunchbox (2018) av Ellen Greider. Ett seriealbum, surprise surprise! Nej men hej, det är länge sen jag läst ett seriealbum. Detta fick jag låna av Stella som meddelade att författaren är straigt out of serieskolan. Vi följer en högstadieuppväxt tillsammans med Marilyn Manson (?) och det är allt jag kan önka av ett seriealbum. 5/5.

En spellista för sömnlösa nätter (2018) av Dea Solin. Är den finlandssvenska ungdomsromanen som inte funnits. Författaren har kanske finlandssvenskt ursprung med handlingen utspelas i ett annat land, i en annan stad, i storstadens anonymitet. Läsaren får följa med på en dekadent, hjärtekrossad, berusad planlös vandring genom stad och fest. Därtill bör det nämnas att vi i och med Solins debut även fått bredda det lesbiska litterära livet i Svenskfinland, 10 points to Gryffindor! (Pluspoäng för bra titel och bra prämbild) 4/5.

04.11.2018 kl. 10:59

Septemberböcker.

Ni vet vad som gäller. ->

ZOO #1 - Virala genier (2017) av Ted Forsström och Kaj Korkea-aho är den första bok i den populärkulturella serien ZOO. Huvudkaraktären är en pojke i åttan och berättelsen utformas av han mail till den bortflyttade bästisen. Tillsammas jobbar de på sin teckande serie och därav innehåller boken många illustrationer (gjorda av Pentti Otsamo). Boken är fylld av högstadiets alla dramatiska svängningar pepprad med den klassiska Ted&Kaj-humorn. Dock blir boken ordentligt kritiserad ifjol när den gavs ut och jag kan inget annat än hålla med kritikerna. 2/5.

Zoo #2 - Hjärtattack (2018) av Ted Forsström och Kaj Korkea-Aho är då den andra boken i serien. Här syns en tydligt bearbetning av konceptet utifrån den kritik som den första boken fick. Dock faller diversitetsprojektet platt vilket är synd eftersom ansatsen finns där. Den enda förbättringen är integreringen av illustrationerna och att Penttis namn nu får pryda framsidan. 3/5.

Bara ha roligt (2018) av Maria Maunsbach är motsatsen till vad titeln säger. Det är en provocerande och triggande berättelse om en kvinna som mest av allt vill ha den tvåsamma, monogama, heterosexuella drömmen. Vi får träffa vad jag upplever som en av litteraturens mest avskyvärda karaktärer - Johannes. Fastän läsningen är ryslig och avskyvärt är själva boken briljant. Läs och spy lite över mansbebisarnas herre - Johannes. 5/5.

Bara lite till (2018) av Heidi Hakala är det finlandssvenska bidraget till deskussionen Unga Kvinnor med Prestationsångest. Berättelsen är precis oms den är designad att vara #relatable. Det är en viktig röst som tar plats och läses av alla de andra Duktiga Kvinnorna, cirkeln är sluten och vi är tillbaka på ruta ett. 4/5.

Blixtra, spraka, blända! (2018) av Jenny Jägerfeld är  Jägerfelds debut inom "vuxenlitteraturen". Vi följer en ung kvinna som är dotter till en B-skådis. Penny har skrivit en Augustprisvinnande roman och kämpar nu med bok nummer två samtidigt som hennes alla aspekter i liv krisar ihop sej. Jägerfeld presenterar den kvinnliga konstärssjälen på ett självklart sätt som mot vikt till övrig Knusgårdmani. (PS. Ändå gillar jag hennes ungdomsböcker mycket mer, heh. PPS 2. Titeln är kanske den fulast jag hört på länge DS.) 4/5.

He va he.

Stirra på mina videon medan denna blogg fortsätter sin powernap i graven, HÄR.

28.10.2018 kl. 10:37