November- och decemberböcker.

02.01.2018 kl. 09:50

På tal om den bloggsvaga hösten, här kommer de två sista bokmånaderna i ett och samma inlägg. Där någon gång i november så slutade mina läsögon fungera och det blev en längre paus på prosa fronten men nu efter lite YT-kommentarsfälts terapi så kan de fysiska bladen vändas igen.

Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli & Francesca Cavallo (2017). Var ju verkligen boken som behövdes när det kändes som att allt var omöjligt och att världen försökte utrota hela männskligheten. Bildkonsten är 100%, de korta sagorna 100% och själva boken känns så himla tung, viktig och kvalitativ. Det enda MEN:et jag kan ge är fokuset på *den stora kämparglöden*. Ibland känns det som att det amerikanska started from the bottom now I'm here är lite väl starkt och då slår det över från peppande till otrovärdigt och utmattande. Still 4,4/5.

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson (2017). På temat klassiska sagor kommer Erlandsson med en så spännande, djup och what not bok som en måste läsa i en sittning. Det är ett välgjutet hantverk som passar alla åldrar, såklart. 5/5.

Den svavelgula himlen av Kjell Westö (2017). Efter två månader hade jag traglat mej igenom denna tegelsten och som alla andra tyckanden tyckte även jag att den var bra. Jag läser inte 500 sidor av skit frivilligt så det får väl fungera som måttstock för braigheten av ÖstmanWestös verk. 4/5.

Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm (2005). Samma dag som jullovet började, började jag även läsa denna klassiker, främst för att den ingår i januaris litteraturkurs men också för att jag aldrig läst något av Fagerholm tidigare. Det här är väl en sådan bok som en endera älskar eller hatar, jag ställer mej i team älskar. Allt jag kan säga är <3 <3 <3. 5/5.

Klass av Elise Karlsson (2017). I oktober läste jag Linjen av Karlsson och plockade däför upp hennes nyaste roman Klass. Boken föll snabbt i glömska men kvar lämnade ändå den speciella stilen, universitetsmiljön och den ständiga förhållningen till förorten och de lägre samhällsklasserna. Klass är en typiskt bra *mellan* bok, boken en läser mellan två tunga eller svåra böcker. 3/5.

Horisont, Möten, 3/2017 och Horisont, Tove Janssons brev, 4/2016. Tidskiftsväg så blev det två äldre nummer och ett nytt. De två horisont nummren nappade jag med mej från littvetinsten, en tackar en tackar. Dock tror jag att det krävs lite fler läsningar för att jag ska få grepp om själva Horisont. Så vi säger på återseende. Det som jag kan konstatera nu är att tidskrifter är ett bra mittimellan sätt att läsa, en får lite fakta, lite forskning, lite nyheter och lite nya tankar. Allt på några sidor. Mycket bra, mycket bra.

Astra, Offer, 4/2017. Nyaste Astra hade som tema det mest akutella i höst, offer. Det är alltid julafton nr#2 när Astra dimper ner i postinkastet. Styrkan i den här tidskriften är en stor variation av generer där allt från personlig text, till recension, till dikt, till analys ryms med. Så mera Astra åt folket! (desutom fyller Astra 100 år iår, grattis!)

 

Missdåd av Karin Erlandsson (2016). Under mellandagarna insåg jag att jag missat Erlandssons Missdåd och att en uppföljare är påkommande nu i vår. Då blev det brottom att söka fram en e-boks version och suga i sej berättelsen om mordet i Nykaabi. Vid första anblick verkade boken vara "bara en vanlig deckare" men ju längre in en kommer så öppnar sej teman om kvinnoförtryck på 90-talet, besvär i bibelbältet och sorg. Allt detta i kombination med ett mystiskt mord framkallar en sträckläsning utan dess like. 4,5/5.

Och där gick ett helt år av månatliga bokinlägg i mål. För den som läser dem är det kanske inte världen mest rafflande inlägg men för mej fungerar de som både ett arkiv över vad jag har läst och som en stund där jag verkligen får fundera över vad jag har läst. Dessutom sporrar det en att verkligen sitta ner (eller stå upp) och läsa (nästan) varje dag. Finns det inga blogginlägg att skriva finns det heller inga böcker att läsa. Okej, kanske inte riktigt så men ni fattar.

Mer läsning åt folket 2018. He va he.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver: