En höst: diskussioner.

05.01.2018 kl. 08:07

För att inte den här bloggen (och bloggaren) ska förvandlas till en lifestyleblogg ala Kissie 2009 så måste jag variera en höst-inläggen med lite mer djup. Eller liksom djup och djup, men någonting som inte handlar om mat, kläder och fest. Så här kommer tankar som varit återkommande eller dominerande under höstterminen, såväl OnLinE som runt kaffebordet.

Me too: på en självklar första plats kommer såklart #metoo, #dammenbrister och #övistoo. Hela revolutionen (?) har varit så jälva upplyftande men även jävligt tung. Som många andra röster har sagt var det drabbande att både läsa andra historier och att plötsligt påminnas om en egna händelser som varit förpassade till "detta har inte hänt"-skrubben. Allt jag kan önska, tro och hoppas är att bollen fortsätter rulla och att vi i 2018 kan se faktiska framsteg på trakasserifronten, eller baksteg as in att trakasserier minskar och försvinner? Ah, ni fattar.

Grafik: Lina Raunio.

Veganism: Detta topic hör kanske mest ihop med att jag gick kursen Djuren i litteraturen i september, halvfabricerad vegan mat har ökat explosionsartat på butikshyllorna och det har formats en och annan vegan och vegetarian i vår Åboclick. Allt detta är set för en evighetslång diskussion om vegansk mat och livsstil, inget mej emot. Mest har diskussion kretsat kring mjölkpropagandan under vår uppväxt, minkfarmning och diverse dokumenter om ämnet. Min personliga hållning är väl att om en vill göra någonting för djuren, miljön och en själv osv så borde en äta veganskt. Piste. Men det finns alltid många men och alla gör sina egna val och blablabla. (Var det där ett tillräckligt överslätande outro så att ingen stämplar mej som predikande vegan? Okej bra.)

Miljö, konsumtion och resor: Dessa tre skulle egentligen få helt egna underrubriker men jag insåg ganska så snabbt att det handlar lite om samma sak, de är alla ihopkopplade på ett eller annat sätt.

Först och främst kan jag konstatera att nyårslöftet om att endast köpa kläder second hand misslyckades totalt. Min konsumtionsnerv gick på hög varv under hösten. Dels skyller jag på Åbos loppisar som finns så himla långt utanför centrum och på all reklam som skriker KÖP MEJ kl: 01:24 en sömnlös natt. Det harmas att alla typpåsar, bambutandborstar och all sopsortering i världen inte kan nollställa det som klädproduktion och distribution gör åt vår blåa planet, snyft.

Mitt nyårslöfte höll som sagt bara till september men året 2017 innehöll inga flygresor. Resa är ju kul och så jääävla trendigt, alla som skriver "Traveller" i sin Tinder- eller Instagramprofil ger mej nippor. Usch. Jag fattar att det är kul att få uppleva, äta gott, bo på hotell, instagramma fina bilder och inte jobba, men what about flygens miljöpåverkan och lokalbefolkningen och den exploatering som stora hotellkedjor sysslar med?! Nu killgissar och killpredikar jag här bara, jag är inte såå insatt i hela turistresebusinessen men en får ju magont av att tänka på *problematiken*. 

Och i samma andetag som jag skriver detta plingar det till i vår "resa till Åre"-grupp. Lev som du lär eller hur var det.

Innan jag får en mild hjärtattack av allt killgissande kan jag sammanfatta de större tankeverksamheterna i de två M:en, miljö och männskliga rättigheter. Vad går du runt och tänker på förutom nästa mål mat, alternativa analyser av dina favoritserier och de dagliga politiska händelserna i världen?

Varje gång orden traveller eller explorer finns med i profilbeskrivningen, alternativt varje gång frasen inte alla män yttras. ↑

He va he.

Kommentarer (1)
killgissar och killpredikar? vilket idiotiskt påfynd.
usch04.02.18 kl. 00:58