Januariböcker.

31.01.2018 kl. 11:08

Här i mellanlandet mellan feberfrossa och feberhetta tänkte jag dokumentera årets första bokskörd. Here goes, januariböcker.

Den segrande Eros av Runar Schildt (1921). Med ny termin kommer nya litteraturkurser, därav alla "gamla" böcker. Först ut var en klassiker (?) som har bättre pärmbild än innehåll. 1/5.

Från Fredrika Runeberg till Märta Tikkanen av Merete Mazzarella (1985). Not in a million years skulle jag läsa litterära översiktverk frivilligt, men denna var ändå värd en läsning. Om fem finlandssvenska författare och deras kvinnokamp. 3/5.

Fredrika Runeberg - en litterär studie av Helena Westermarck (1904). En fortsättning på fascinationen för författarskap. Ta det som ett lästips nu inför Runebergsdagen. 3/5.

Samtal med vänner av Sally Rooney (2017). Jaaaa, så mycket jaa! Rooneys debut likar på Ett litet liv, där allt är lyx blandat med misär och en hel skopa *intressant 20-någonting-årig huvudkaraktär*. Romanen innehåller allt som krävs för utgivning 2017: ironi, smarthet, politik, självdistans, sex och en gnutta Lolitatematik. 5/5.

Chitambo av Hagar Olsson (1933). Alltså varför har ingen rekommenderat denna skapelse förut? Well, kanske för att det sällan känns aktuellt att läsa böcker från 30-talet. Det som är både spännande och deprimerande är att Chitambo likaväl skulle kunna vara utgiven i år som för 80 år sedan. Världen innehåller lika mycket daddy issues idag som då, sadly. 4/5.

Sönder - om framkallning av veloxpapper av Henry Parland (1932). Ännu en finlandssvensk klassiker från samma årtionde. Kan det vara 30-talets Samtal med vänner? Här finns ungdom, ytlighet, besatthet, sex och ja den där 20-åringens självupptagenhet och storhet. 3/5.

Naondel av Maria Turtschaninoff (2016). Här läser vi om personer vars enda utväg är skapandet av en kvinnoseparatiskt ö. Innan den lösningen infinner sej är det elände, elände, elände. Cirka allt med denna roman är bra, den är också bättre än Maresi som var den första (?) boken om systrarna och det Röda Klostret. 5/5.

He va he.