Aprilböcker.

04.05.2018 kl. 12:16

April och böckerna jag läste. Inte var de många, men ack så bra de var.

Karin Erlandssons (2018) Pojken är uppföljaren till deckaren Missdåd. En snöstorm drar in över Nykarleby och alla problem som var olösta i Missdåd spinner vidare och fördjupas. Precis som alla Erlandssons böcker är även Pojken en bladvändare, en naglas fast på sin plats och det blir omöjligt att stig upp innan sista sidan är vänd. Så läsvärd! 5/5.

Jaga vatten av Ellen Strömberg (2018). Alltså. HALLÅ. Denna kräver direkt 10/5. Jag kan på inget sätt försöka hålla medj objektiv i en beskrivning eller bedömning av Jaga vatten. Men trust me, när jag säger att detta är årets bästa finlandssvenska bok, årets bästa ungdomsroman och årets bästa roman, så är den det. Läs ba läs. Ring mej om du vill ha en mer utförlig förklaring av varför den är så bra, det borde ta ca 60 minuter, minst. 10/5.

Denna framtid är vår av ASTRA (2018) är en antologi av personer som jobbat för och med Astra någon gång under Astras 100 verksamma år. Det handlar om framtid, skriven av superba skribenter och det är feminism. Jag började rita hjärtan runt de texter jag gillade. I slutet av min läsning var nästan alla texter hjärtade. Så ja, den var bra. Peppig. Sorglig. Rörande. Smart. 5/5.

Sunnanäng av Astrid Lindgren (1959) är en sagosamling av mer okända (?) sagor av Astrid Lindgren. Den ingick i kurslitteraturen och ja, vad ska en säga? Det var uppfriskande att läsa en ofta bortglömd genre, sagan. Men utöver det var det ganska, mjä. 3/5.

Nils Karlsson-Pyssling av Astrid Lindgren (1949) är ännu en till sagosamling men här finns de mer kända berättelserna Nils Karlsson-Pyssling, Mirabell och Allrakäraste syster. Bara för de klassiskerna så får den ett, mja. 3,5/5.

Mio min Mio av Astrid Lindgren (1954) är en *real* klassiker. Och liksom, ja? Den är bra? Så gullig, idyllisk, sorglig, godhjärtad och rolig. Jag tycker dock att den funkar bäst som teater. Är det en konstigt åsikt? 4/5.

Alla vi barn i Bullerbyn av Astrid Lindgren (1946). Alltså nej, här fick jag ren och skär lejdon på Lindgrens berättelser. Orka med alla idyller och snälla barn, can I please have some darkness? 2/5.

Astrids bilder av Jonas Forsell m.fl. (2006). Som chipset på glassen läste vi diverse biografier av om Lindgren. Cool person, snäll person, rapp person. Jag är ingen gillare av (auto)biografier. Men bilderna var ju fina. 3/5.

Husmoderns död av Sara Danius (2016). I och med kaoset i Svenska Akademin gjorde jag en #knytblus och läste lite av Danius. Det är en essäsamling där hon visar hur jävla smart hon är och jag fattar ca 60% av innehållet. Men hej, det betyder väl att den är bra? 3/5.

He va he. Keep reading.

Kommentarer (1)
Håller själv på att läsa Jaga vatten, hittills är den helt super!
Daniela13.05.18 kl. 18:44