Juliböcker.

21.08.2018 kl. 14:00

Once again är jag här en månad för sent. Men hej ingeting sker regelbundet under sommaren, eller typ någonsin. So here we go.

Brorsan är kung! (2016) av Jenny Jägerfeld är en must read för precis alla. Speciellt för barn och preteens och teens och vuxna, ja alla. Den handlar om vänskap, acceptans och kön. Jag önskar att jag kunde slänga in denna lättillgängliga bok i alla lågstadier, punkt slut. 5/5.

Ta det som en man (2017) av Hampus Nessvold var den bok som naturligt följde Brorsan är kung! Det är en berättelse om en ung mans feministiska uppvakning med betoning på mansrollen. Hampus gör även en pjäs med Mia Skäringer i höst och jag önskar att jag kunde se den, men jag får nöja mej med Ta det som en man. 4/5.

Comedy queen (2018) av Jenny Jägerfeld är ännu en tematiskt viktigt bok och därför skriver jag in Jenny på min must read-lista. Just nu väntar jag på att hennes nyaste bok Blixtra, spraka, blända ska dimpa ner i postlådan. Comedy queen handlar om att förlora en förälder och om vägen till att lyckas som stand-up komiker. 5/5.

In transit (2016) av Hannele Mikaela Taivasssalo är som författaren själv beskriver den en existentiell roman av rang. Och jag kan medge att jag inte tagit mej genom hela boken pga sommaren har gjort mej hjärndöd, men i de stunder då jag verkligen kan läser den med skärpa blixtrar det till. 3,5/5.

En allmän teori om glömska (2017) av José Eduardo Agualusa är en uppslukande berättelse om en person som låser in sej i en lägenhet i flera år. Det handlar om den politiska makten, the butterfly effect och så mycket mer. En allmän teori om glömska är på samma sätt som In transit en iderik och mångbottnad roman. 4,5/5.

Vegetarianen (2016) av Han Kang är ju to die for. Alla läste den 2017 och jag läste den nu. Romanen har vunnit fina priser och jag kan förstå varför. Den en tight berättelse om sambanden mellan ett psyke, en kultur och alla band som trasslas ihop där emellan. Det är kvinnokamp av rang, det är en insyn i koreansk kultur, det svämmar över merd patriarkala män och galenskapen är påtaglig. Jag älskade varje minut av Vegetarianen. 6/5.

Människohundarna (2017) av Litterärt skapande är även en gem från ifjol. Det är ju alltid spännande att läsa alster av personer som en känner igen från the digital svenskfinland. Jag uppskattade texterna av Anne Hietanen, Hanna Ylöstaro, Ville Lindholm och Ia Trapp. 4/5. 

Norra latin (2017) av Sara Bergmark Elfgren är en WOW-roman. När jag en gång började läsa den kunde jag inte sluta och när den var läst kunde jag inte släppa berättelsen. Jag gick runt i en dimma av Norra latin i flera dagar. Jag har fortfarande inte läste den omtalade triologi som inledas av Cirkeln som skrevs av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Vill ni läsa en spännande, välskapt och sammanbunden berättelse, läs Norra latin. Och hej queer huvud- och bikaraktärer, hej gymnasietider, hej teaterklassen, HEJ. 6/5.

Älgflickan (2018) av Malin Klingenberg är en liten mullig berättelse om att växa upp eller att inte växa upp. Det handlar om skogen och djuren och deras rättigheter. Det finns lite romans och en allmän skön stämning genom hela boken. 3,5/5.

He va he.