Oktoberböcker.

04.11.2018 kl. 10:59

Notera att jag är nästan i tid med inlägget den här månaden.

Bruna flickor (2018) av Koko Hubara. De bruna flickorna i Finland finns, de existerar och här kommer kritiken och perspektivet. Bruna flickor är en essäsamling, en berättelse och många analyser. Den är översatt från finska och jag undrar om det är just därför läsningen inte flyter på så lätt som jag skulle vilja. Något är lite off, vi skyller på översättningen. 3/5.

Överlevnadshandbok för finlandssvenskar (2018) av Alfred Backa. Är du finlandssvensk? Då kommer du läsa denna och fnissa till vid ett och annat ställe. Överlevnadshandbok för finlandssvenskar är en coffee table book i extremt litet format. Den är självfallet briljant både i text och bild pga skaparna Backa-powercouple-Portin. Under läsningen kände jag prestationsskammen komma krypande, det här inte en bok som bidrar till min Bildning och Kunskap. Men fan ändå, den är ju underhållande. 5/5.

Betinkan (2018) av Sabine Forsblom. Vi befinner oss på 70-talet i flickrummet i östra Nyland och jag fattar noll. Jag tragglade mej genom ca 70 sidor och gav upp. Jag fattar att boken är av värde och jag njuter stundvis, men motståndet är för stort för att jag ska orka kämpa mej vidare. Jag övervägde att skriva om en bok jag inte läst pärm till pärm, men om den lämnas bort så försvinner det som ändå går att säga efter 70 sidor. Mje. 2/5.

Lunchbox (2018) av Ellen Greider. Ett seriealbum, surprise surprise! Nej men hej, det är länge sen jag läst ett seriealbum. Detta fick jag låna av Stella som meddelade att författaren är straigt out of serieskolan. Vi följer en högstadieuppväxt tillsammans med Marilyn Manson (?) och det är allt jag kan önka av ett seriealbum. 5/5.

En spellista för sömnlösa nätter (2018) av Dea Solin. Är den finlandssvenska ungdomsromanen som inte funnits. Författaren har kanske finlandssvenskt ursprung med handlingen utspelas i ett annat land, i en annan stad, i storstadens anonymitet. Läsaren får följa med på en dekadent, hjärtekrossad, berusad planlös vandring genom stad och fest. Därtill bör det nämnas att vi i och med Solins debut även fått bredda det lesbiska litterära livet i Svenskfinland, 10 points to Gryffindor! (Pluspoäng för bra titel och bra prämbild) 4/5.