Decemberböcker.

08.01.2019 kl. 14:36

December var snällhetens månad i bokväg. Alla böcker blev konsumerade under jullovet och det blev mest lättillgängliga berättelser.

Mig blir du snart kär i (2010) - Nanna Johansson. Alla grafiska romaner/album/samlingar njöt jag av något otroligt efter en längre paus från just den här genren. Det verkar vara allt eller inget som gäller för den här typen av litteratur. Men eftersom jag läste alla i ett långt streck i stadsbiblioteket minns jag ca noll av varje individuella verk. 

Blixt från oklar himmel (2017) - Sara Granér. Därför kör jag på en allmän tanke om att dessa böcker är viktiga, både visuellt och tematiskt. Det känns som böcker för mej, böcker om mej, böcker som lever med mej. Vem denna jag är? Kanske en ung överlevande person 2019? 

Livet, ditt as (2018) - Nina Hemmingsson. Nina Hemmingsson är förstås i en kategori för sej. Härregud sådana träffsäkra och känslomässiga bildhelheter. 5/5.

Homeparty med Gudrun (2016) - Gudrun Schyrman & Ellen Ekman. Uppskattade verkligen insynen i en del av den svenska politiken, speciellt när det presenterades med Ellen Ekmans illustrationer. 5/5.

Naturlig skönhet (2017) - Nanna Johansson. Dessa två fortsätter på samma strömning och linje, en tackar en tackar.

Måste carpa (2017) - Lisa Ewald.

Allt jag inte sa (2017) - Yrsa Walldén. På någon vänster fick jag syn på Flickvänsmaterial via IG och blev intresserad av en för mej okänd svensk ungdomsförfattare. Eftersom det sedan länge är en av mina favoritgenrer kunde jag inget annat än älskar Allt jag inte sa. Det är en coming of age berättelse med queer tematik. Den känns kanske liiiite för barnslig för att kretsa kring en person som börjar universitetet men hej, en hjärtskärande ung romans är ändå alltid välkommen. 4/5.

Flickvänsmaterial (2018) - Yrsa Walldén. Flickvänsmaterialet är Walldéns andra roman och här märks det verkligen att berättandet har blivit skarpare och mer självsäkert. Det är inte bara den fina pärmbilden illustrerad av Bim Eriksson som gör boken värd en läsning utan även berättelsen om en dekadent queer ungdomssommar lämnar ett intryck. Den är dramatisk, humoristisk, angstig och fängslande på det sättet som en ungdomsroman bör vara. 5/5.