Januariböcker.

03.02.2019 kl. 12:57

People vi är i tid! Eller jag är åtminstone i tid och ni har ingen påverkan eller inverkan på det. Jaunariböckerna var inte många men de som lästes lämnade ett avtryck.

Det händer nu (2010) av Sofia Nordin var ett boktips av Stella. Det är en tweenbok om hur det är att bli kär i sin bästa kompis och vad det innebär att mittiallt vara skolans lesbian. Den är känslosam och livsviktig, som alla böcker för högstadieåldern bör vara. 4/5.

Gonattsagor för rebelltjejer 2 (2018) av Elena Favilli & Francesca Cavallo är den andra delen av bokserien rebelltjejer. Den är precis som den första ett lexikon av tjejer som gjort ett intryck på sin omvärld. Den är peppande och rörande men får mej stundvis att känna mej värdelös eftersom tjejernas framgångar verkar gudalika. Hur som helst är det ett uppslag i vad det betyder att vara annorlunda och modig. Dessutom är illustrationerna fantastiska. 4/5.

Arv och miljö (2016) av Vigdis Hjorth inleds med ett bråk över ett arv och slutar med det mest oväntade. Vi får följa en brusten familj där sanningen långsamt sipprar ut. Det är både spännande, hjärtskärnade och välskrivet. 5/5.

Jag som var så rolig att dricka vin med - rapport från ett år som nykter alkoholist (2019) av Rebecka Åhlund. Titeln informerar precis om vad det handlar om. Berättelsen är genomtänk och reflekterade men precis så dömande och preachy som en kan vänta sej. 4/5.

Hunger - historien om (min) kropp (2017) av Roxane Gay är en viktig självbiografisk berättelse. Fastän hela kulturlandskapet verkar hata självbiografier är denna ändå en som tagits emot med öppna armar. Gay berättar sin egen kroppshistoria genom att samtidigt knyta an till världen runtomkring och göra inlägg i aktuella debatter. Den är mycket läsvärd, läs den efter att du läst Bad feminist av Gay. 5/5.

He va he.