Aprilböcker.

13.05.2019 kl. 11:30

Wepwop, jag har officiellt lejdon av dehär inläggen och böcker överlag. Trots detta blev det en del aprilböcker, främst pga. den aktuella litteraturkurs jag går just nu.

Pax-serien: Nidstången, Grimmen, Mylingen av Åsa Larsson och Ingela Korsell (2014-2015). Efter hårda påtryckningar av min kusin att läsa Pax-serien gav jag den en chans efter att jag hittade den på Storytel och böckerna var ynka 2 timmar långa. Pax-serien är en mytisk/fantastisk spänningsberättelse placerad i nutida Mariefred. Tempot är högt, stil och innehåll är anpassat till lågstadiebarn men inslagen av rätt så rå realism höjer serien ett steg. En jämförelsepunkt kunde vara Vargbröder-serien, fast i en kortare och mer lättläst version. 3/5.

Små eldar överallt (2019) av Celeste Ng var möjligtvis månadens höjdpunkt var gäller läsupplevelser. Vi följer två familjer från två olika klasskikt. Den rika perfekta familjen och konstnärsmamman och hennes dotter. Det är familjedrama och en djup klasskildring när det är som bäst. 5/5.

Grejen med saker (2019) av Helena von Zweigbergk och Cilla Ramnek är en personlig men samtidigt en kulturanalys av våra grejer. Vilka grejer äger vi och varför, varifrån kommer de och hur ordnar vi dem i våra hem? Boken är både visuellt fint utformad och det fotoprojekt som vävs in ger boken en starkt effekt. Grejen med saker fungerar lite som en kommentar till Marie Kondo utan att varken ställa sej på motsatt sidan eller på samma sida. 4/5.

Sant, falskt eller mittemellan? (2018) av Emma Frans är en till liten faktafylld bok om vanligt förekommande myter om, ja, allt. Det jag tar med mej från läsningen är att det finns en relevant orsak till varför jag nyser varje gång jag ser solsken. Mer än så kommer jag inte ihåg från läsningen, men boken kan fungera som upplysning om diverse fun facts och som conversation starters. 4/5.

The rapture (2009) av Liz Jensen är den första i ledet av månadens kurslitteratur. En psykotisk flicka verkar kunna förutspå och framkalla naturkatastrofer i ett allt varmare klimat. Berättelsen och stilen är verkligen inget jag vanligtvis skulle läsa. Men när det är en tredjedel av boken kvar fastnar jag ändå för de komplexa karaktärsbildningarna och själfallet för hur det ska gå för moder jord. 3/5.

De hemlösas stad (2011) av Annika Luther började jag läsa förra våren och den blev avslutad nu i och med att den dök upp på en till kurslista. Vi får ta del av ett tudelat Finland: Jyväskylä som är det civilicerade övervakningssamhället och Helsinki som ligger under vatten och inhyser klimatflyktningar. Den är möjligen en aning trög, speciellt för att tillhöra kategorin ungdomsroman, men konceptet är så pass iögonfallande att den håller hela vägen igenom. 4/5.

Solar (2010) av Ian McEwan följer en av de mest osympatiska huvudkaraktärerna jag har följt. En nobelprisvinnare försöker ta fram alternativa energilösningar. Där på kuppen sker mord, våldtäkter, stölder, lögner och en jävla stor drös av misogyni. Fun, fun, fun. 2/5.

Fallvatten (2012) av Mikael Niemi är en skildring av älvens översvämning. Precis som älvens rasande framfart rusar även berättelsen framåt i en hiskelig takt. Vi får följa ett flertal karaktärer som alla mer eller mindre framställs som mediokra eller vidriga människor, vilket väl är en realistisk framställning av oss. Jag slukade boken i ett, dels för karaktärerna, för älven och för evakuering, hur ska det sluta? 4/5.

He va he, vi hörs om 15 dygn igen.