Majböcker.

31.05.2019 kl. 14:00

Vårens sista bokmånad, here we go.

Normal people (2018) av Sally Rooneys är *den andra boken* efter debuten Samtal med vänner och denna är precis lika bra om inte bättre än Samtal med vänner. Det är svårt att sammanfatta eller beskriva berättelsen, men det handlar om två individers väg och förhållande från high school till unviersity. Det handlar om klass, bildning och trauman. Under läsningen får jag throwbacks till min läsning av A Little Life, kanske för att jag läser den under VM-finalen i hockey, kanske för att den intellektuella eliten känns ibland så absurd att det blir skrattretande. Hur som helst är det en minnesvärd läsning. 5/5.

Scott Pilgrim nr. 1-6 (2004-2010) av Bryan Lee O'Malley är en serieserie. Lol, nej men grafisk romaner som bildar en serie. Dessa blev jag påtvingade av Stella med uppmaningen om att läsa dem först och så kan vi se filmen sen. Vi följer Scott Pilgrim som får en ny flickvän vars ondskefulla ex han måste slåss mot. Det blandas vanligt tonårs-/ung vuxenliv med fantasy/ninjagenre (?) Böckerna är fyllda med nedbrytande av den fjärde väggen och en rak dialog med läsaren, allt med en stor nypa humor. Jag önskar att jag hade fått läsa dessa när jag själv var 16 år (de flesta karaktärerena är dock ca 24 år, men en läser väl oftast om karaktärer som är några år ålder än en själv). 5/5.

En bur av guld (2019) av Camilla Läckberg är den senaste romanen av Sveriges mest framgångsrika författare just nu (?) Vad jag har förstått så är En bur av guld den första boken som avviker från Läckbergs vanliga genre kriminaldeckare (?) Det är ett storslaget drama med kvinnlig hämd som huvudkärna. Berättelsen rusar fram med en väldig intensitet, vilket gjorde att det var nästintill omöjligt att trycka på paus-knappen. 5/5.

Kärlekens antarktis (2018) av Sara Stridsberg följer en kvinnas, en familj, ja kanske till och med en samhällsklass gång mot det ofrånkomliga. Prosa griper tag i en på ett hjärtskärande sätt och en förstår, en känner smärtan. Det här var den första boken av Sara Stidsberg som jag läst och det kommer nog bli flera. 5/5.

Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna (2018) av Soki Choi är en genomgång och agrumentation till varför människan borde börja tänka på sina tarmbakterier. Den populärvetenkapliga genren är övertygande i sin stil vilket gör att the message verkar lite väl preachy. Men genomgången av de nyaste studierna på området är i sej själva facinerade så det blir väl att starta upp en kimchifabrik inom kort. 4/5.

Quiet: the power of introverts in a world that can't stop talking (2012) av Susan Cain är en personlig genomgång av studier, förhållningssätt och tankar om vad som formar oss som människor. Speciellt fokus ligger på den kanske något extrema introvert-extrovert-skalan. Som med alla andra populärvetenskapliga böcker är även den här lite preachy (se titeln), men bortsett från den aspekten lärde jag mej mycket om psykologins hypoteser och förklaringar till varför vi ens pratar om introversion och extroversion. 4/5.

He va he.